сряда, март 27, 2019

Списъка – част 2 (списък за мама)

След списък за бебето ви представям и разни идеи за мама по време на раждането и първите дни с бебето. Някои неща може би ще са ви добре познати от списъците, които се дават от болниците, но вероятно голяма част от нещата ще са нещо необичайно, което присъства в подобен списък. 🙂 Голяма част от нещата са незадължителни. Списъка е доста дълъг наистина, но идеята ми е да се разгледат различни варианти и идеи, от които бихте могли да подберете това, което на вас ви допада.

СПИСЪК ЗА МАЙКАТА

Придружител

Придружителя, разбира се, не е вещ, но смятам за важно да присъства в този списък. Кой ще придружава жената по време на раждането е въпрос на личен избор – партньрът на жената, дула, приятелка, майката на жената или друг човек, на когото има доверие. Важно е придружителят да може да откликва на нуждите на раждащата жена и да бъде адекватен мирен посредник между нея и персонала. Както и да „пази пред вратата“.
Не навсякъде допускат придружител в родилното отделение по време на самото раждане, но дори вашият случай да е такъв е добре да има при вас човек непосредствено преди постъпване в родилното отделение и след самото раждане.
При раждане със секцио придружителят е не по-малко ценен помощник. Секциото е особена ситуация при която нещата не се случват както е отредено от природата и това би могло да доведе до усложнена емоционална обстановка, риска от следродилна депресия също е доста по-голям. А за жената е от изключително значение да се чувства зачитана, обгрижвана и сигурна по време на раждането и непосредствено след това.
В особените случаи при които се очакват проблеми при самото раждане или с бебето, както и при мъртво раждане или аборт (независимо от срока на бременноста), жената е още по-уязвима и присъствието на верен човек до нея е от критично значение.

План за раждане

Плановете за раждане добиват все по-голяма популярност. Дори някои родилни отделения започнаха да предлагат примерни такива. За съжаление все още това е документ, който не се взима сериозно от персонала и често е пренебрегван. Това обаче не обезсмисля нуждата да си направите такъв и да го обсъдите с лекаря и придружителя си. Най-малкото проучвайки различни аспекти от един план за раждане си помагате да си изясните какво желаете, от какво имате нужда и да се запознаете по-добре с адекватните родилни практики и различни изследвания свързани с интервенциите, които ненужно и рутинно се прилагат в много от родилните отделения в България.
Обсъждането на плана за раждане с наблюдаващия ви лекар би могло да ви помогне да разберете доколко наистина това е човека на който може да се доверите по време на раждането. Самото отношение на лекаря към плана ви за раждане би могло да ви подскаже доколко той е готов да зачете правата ви като човешко същество, личност и пациент.
От изключителна важност е да изисквате от лекаря си и персонала да ви разясняват всичко което правят и/или планират да правят с вас и бебето ви. Да ви обясняват какви са евентуалните последствия при различни сценарии – адекватно и трезво, а не сплашвайки ви и поднасяйки ви невярна информация, пречупена през собствените им страхове и невежество. Бременността и раждането не са време за компромиси. Не се поддавайте на пагубна за вас лоялност към някой лекар. Търсете второ мнение, дори трето, ако е нужно. Информирайте се независимо и извън женската консултация. Задавайте въпроси!

Дрехи и друг текстил

  • Мека пола до коленете с ластичен колан и широка блуза/тениска/потник – Най-често се предлага да се носят нощници, но има много жени, които не обичат да използват нощници. Моето предложение е чудесна алтернатива на нощницата! Този вариант от две части не прави асоциацията за болнична дреха (не сме болни все пак, ще раждаме 🙂 ). Достатъчно удобен за да ни дава свобода на движението без да се чувстваме твърде разголени. Също така не е нужно да се събличаме допълнително, ако е необходимо да се направи запис на тонове или вагинален преглед.
  • Парео/голям шал – ако не търпите дрехи по себе си по време на раждането пареото може да ви е от полза. Шелът е бърз и лесен за намятане, ако ви стане внезапно студено (възможно е да се случи, дори в стаята където сте, да е много топло) и бърз за сваляне, ако ви стане много горещо.
  • Жилетка и топли чорапи – много жени чувстват студ след раждането, дори треперят неконтролируемо. Жилетката и чорапите могат да са от полза независимо от сезона. Дори да не усещате студ е хубаво да се наметнете, защото непосредствено след раждането жената губи много топлина, а студа е предпоставка за кръвоизлив.
  • Одеало – поради горните причини, както и ако стаята не е достатъчно отоплена през студените месеци. Полареното или от някаква подобна материя са най-лесни за пренасяне в малък багаж, компактни, перат се лесно и топлят достатъчно. Дори в болницата да има одеяла, личното ви любимо одеяло внася уют и спокойствие (неща от които се нуждаем изключително много по време на раждането и по време на престоя в болницата).
  • Бански – половинки, горнището с подходящия размер и без банели. Ако сте решили да имате водно раждане банския е добро решение. Но и да не планирате такова в комбинация с паерото би могъл да ви е чудесен родилен тоалет.
  • Удобно бельо – за предпочитане от естествени материи. Доста често се препоръчват разни еднократни бикини, които в повечето случаи са от доста странна и много неприятна на допир материя. Предвидете си поне 4-5 броя за да ви стигнат за целия обичаен престой в болницата (4 дни при вагинално раждане и 5 дни при секцио).
  • Сутиени – независимо дали ще кърмите или не е важно сутиените ви да са удобни, меки, без банели, добре да поддържат бюста. Не е нужно сутиените да са непременно за кърмене стига да има бърз и лесен достъп до гърдата. Предвидете си поне два броя. Ако обичайно не използвате сутиени възможно е въобще да не ви потрябват.
  • Удобни дрехи за след раждането – отново не е нужно да са нощница, ако не желаете. Само заради едната визитация няма нужда по цял ден да се разхождате с дрехи, които не са ви удобни и без бельо. Хубаво е дрехите да не ви стягат никъде, а деколтето да е с копчета или лесен достъп до гърдите. Бихте могли да се снабдите и с дрехи за кърмене, ако ги намирате за удобен за вас вариант. Предвидете си достатъчно за да ви стигнат за целия престой в отделението.
  • Колан за след раждането – независимо от начина на раждане е изключително полезен за гърба и кръста докато органите се върнат по местата си, както и спомагат прибирането на коремната стена и матката. Моето лично предпочитание е колан и връзване от типа, показан във видеото. Този тип колан е от муселин и е с размери 13х0,30 метра. Чудесна работа върши и тъкан дълъг слинг (поне 4,5 метра). Вързването на корема и таза се прави през първите 6-8 седмици след раждането. Тук е момента да спомена и за подходящи упражнения след раждането за диастеза ректи (разделяне на коремните мускули): http://zabliznacite.wordpress.com/2014/03/28/uprajneniq-za-korema-diastaza-bliznaci/Ти-тап също е чудесен начин за възстановяване след раждането.
  • Тъкан слинг/чаршаф – по време на раждането за ребозо и/или висене. След раждането слингът успешно може да се използва за връзване на корема и естествено с основната му функция – носене на бебето и кенгуру майчина грижа. 🙂
  • Възглавница! – друго си е да можеш да спиш на собствената си възглавница. 🙂 Също така възглавницата може да ви е удобна по време на раждането, например да си я сложите под коленете, за да застанете на четири крака (в такъв случай би било удачно да имате резервни калъфки и например торбички, в които да я опаковате и да не я цапате; еднократни чаршафи, с които да я покриете или да подложите под нея също са вариант). След раждането е възможно да ви е в помощ по време на кърменето – да сложите бебето върху нея (в такъв случай е добре да е средно мека към твърда, за да не потъва бебето от собствената си тежест) или да подпрете гърба си, ако изберете легнала поза; да я подложите под кръста си при биологичната поза или под лакътя и бебето при футболната топка…
  • Шалте – би могло да ви е от полза по време на раждането – да клекнете или легнете на пода.
  • Подплънки за кърмене – лично аз предпочитам текстилните за многократна употреба. Ако обаче не знаете дали ще имате протичане на кърма след раждането бихте могли да се запасите с малък пакет еднократни подплънки. При някои жени протичането е толкова малко, че успешно използват тампони за почистване на грим или ежедневни превръзки. Напълно е възможно също така и да не протече нито капка. 🙂 Всеки от вариантите е нормален и е въпрос на физиологични особености на гърдите. Няма отношение към това какво количество кърма ще произвеждат гърдите.

Храна и вода

Напълно съм наясно, че като цяло в българските болници храната и водата по време на раждане са забранени. Необходимостта да се стои гладна и жадна по време на раждането е чист мит, зад който не стоят медицински факти. Представям ви статията на анестезиолога д-р Кристина Чакърова по темата: Гладни и жадни по време на раждане.
На практика никой не може да ви забрани да се храните и да пиете вода по време на раждането и непосредствено след това (тук не визирам раждането със секцио, тъй като там си има някои особености със захранването след самата операция). Бихте могли да си осигурите вода в удобно шише от което да отпивате и да носите със себе си. Ако изберете бутилирана вода за предпочитане е изворна пред минерална, тъй като някои минерални води биха могли да ви докарат запек.
Спрете се на малки шишета по около 500 мл. Бихте могли да се снабдите и със сламки с огъващ се връх, с които да приемате по-лесно течностите. Билкови чайове от малинови листа, коприва, босилек, магданоз и други (комбинирани или поотделно) могат да подпомогнат процеса на раждането. Водата на кокосовия орех е много удачен вариант против обезводняване. Бихте могли да си направите също така и електролитна напитка, която да ви даде енергия и да оводни достатъчно организма ви; или да изцедите лимонов сок и да го смесите с вода и мед на вкус. Ако раждането продължава дълго, но вие нямате апетит, домашно приготвените зеленчукови бульони биха могли да ви се отразят отлично. Прясноизцедени натурални сокове и смутита, също са добър вариант.
Ако водите ви са започнали да изтичат преди активната фаза на раждането (тоест преди 5-6 сантиметра разкритие) е важно да се приемат достатъчно течности за да могат водите да се възстановяват успешно.
Подберете лека храна, която се храносмила лесно и също така не изисква специално съхранение. Любими плодове и зеленчуци, натурален шоколад, семена и ядки са чудесни варианти. Разбира се ако ви се хапва и нещо друго, като сандвичи или обичайните за вас ястия, бихте могли да си хапнете от тях. Раждането изисква много енергия и не се притеснявайте да си я набавите чрез хранене, ако имате апетит.
Някои жени губят апетит с напредване на раждането или още в латентната му фаза. В такъв случай не се насилвайте да се храните. Наблегнете на напитки, които могат да ви заредят с енергия. Вариант е и да приемате пчелен прашец или подобни на него варианти. Много подходящи са и фурмите, които дават много сила и енергия, а според някои източници подпомагат и самия процес на раждане.

Принадлежности и полезности

  • Термофор грейка – идеален за топли или студени компреси на кръста, корема или където е нужно. Студени компреси се прилагат само на челото и главата на жената.
  • Електрическа кана за вода – по време на раждането в нея бихте могли да топлите вода за компреси. А след раждането да си топлите вода за чай (добрата хидратация след раждането е все така от голямо значение).
  • Тенис топки – много са удобни за масаж на гърба и кръста.
  • Фитнес топка – удобни за облекчаване на болките и дискомфорта по време на раждането. След раждането са удобни за сядане, ако имате шевове, както и да люлеете бебето седнали с него на ръце върху топката.
  • Тапи за уши – родилното отделение е доста шумно място. Тапите за уши са добър начин да ви осигурят тишина и спокойствие по време на раждането и след това.
  • Музика – може да ви е много добър помощник по време на раждането за отпускане или отвличане на вниманието. Чували ли сте за хипнораждане? Струва си да проучите въпроса.
  • ТЕС – Техники за емоционална свобода са чуден помощник за справяне със стреса и страховете. Метода е много прост за прилагане и идеален за самопомощ. Повече по темата можете да прочетете в Life Lines – Нишките на живота.
  • Пери ботъл (peri-bottle) – не знам това шише как се нарича точно на български и дали въобще се намира в България, но е идеално средство за облекчаване на интимните неразположения след самото раждане, независимо дали имате разкъсвания и шевове или не. Представлява меко разграфено шише, с капачка, върху която има четири дупки. Пълни се с топла вода или с подходящи билкови отвари.
  • Анти-хлебаркин – хлебарките са кофти действителност в немалка част от българските болници. Какво ще изберете вече като средство да ги държите далеч от себе си е въпрос на личен избор. Вариант е например да използвате „къщичка“ за хлебарки.
  • Магнезиев гел/спрей – за облекчаване на болки в мускулите по време на раждането и след него.
  • Крем за гърди без отмиване – изберете марка, която на вас ви допада. По-добре нещо в малка опаковка, обичайно този тип кремове са доста икономични. Възможно е въобще да не ви е необходим. Тук е добре да се спомене, че в по-голяма част от случаите разраняванията на гърдите се дължат на недобро засукване на бебето.
  • Връзка с консултант за кърмене – бихте могли да вземете със себе си визитка на Ла Лече Лига или да си запишете в телефона Националния номер на ЛЛЛ (0888 555 385) и/или номерата на избрани от вас лидери-консултанти и помощници за кърмене.
  • „Кратко ръководство за кърменето“ – брошурата е идеална за бърза справка. В нея има основна информация как да избегнем и да се справим с някои от най-често срещаните трудности при кърмене. С брошурата бихте могли да се сдобиете на някое от събитията на Ла Лече Лига в различни градове на страната.
  • Хомеопатия – има различни хомеопатични средства, които биха могли да са ви от полза по време на раждането и непосредствено след това. Ако хомеопатията ви допада и бихте искали да я използвате моля свържете се с класически хомеопат, който да ви насочи и подбере хомеопатични препарати според личните ви нужди. Тук е важно да се спомене, че така популярното приемане на Арника дни и седмици преди раждането е нежелателно и би могло да доведе до някои усложнения по време на самото раждане. Самолечението с хомеопатия не е безопасно!
  • Рескю Ремиди – това са така наречените „спешни капки“ от цветолечението на д-р Бах. Повече за ползата и приложението на тези капки бихте могли да научите в тази статия: Цветолечение по д-р Бах. Рескю ремиди може да се открие и под формата на крем. Има и други подходящи цветни комбинации, които могат да се използват по време на бременноста, раждането и след раждането.
  • ТЕНС машина – малко познат в България уред. Използва се за немедикаментозно облекчаване на болките по време на раждането.
  • Ароматерапия
    – Лавандулата е много подходяща за отпускане през бременността и по време на раждането. Тя е подходяща да се използва и след раждането за новороденото.
    – При лоши мисли и тревожност са подходящи бергамотпортокал (особено ако физическата проява на тревогата е в областта на сърдечната област), иланг-илангмандарина.
    – Силни болки и/или стрес по време на раждането – жасмин (смята се за най-подходящ в случая), лавандулаиланг-илангнеролисандалово дървороза(последните две достойно се нареждат маааалко след жасмина).
    – Стимулиране на родовата дейност – роза, канела, хвойна, розмарин, граниски чай.
    – Желателно е по време на раждането маслата да се прилага върху памучно фитилче, което може лесно да се отстрани, в случай, че на раждащата жена не ѝ понесе.
    – С изключение на лавандулата не е желателно етеричните масла да се нанасят направо върху кожата, а се разреждат с базово масло.
    – Чаено дърво, евкалипт, лавандула, бор, кедър са подходящи и за пречистване на въздуха в пространството. Поставят се в арома лампа.
  • Билки – чайовете от малинови листа и коприва са подходящи за жената по време на раждането и след раждането, както и чая от лайка, босилек и магданоз. Малиновите листа и копривата са добри помощници на организма да се възстанови по-лесно след раждането.
    Билки подходящи за заздравяване на разкъсвания и епизиотомия:

„Про­мивки и компреси

2–3 с.л. от от невен се зали­ват с 250 мл. гореща вода  и се слага да ври за около 1 мин., след което се оставя да кисне и се охлади до телесна тем­пе­ра­тура. След пре­цеж­да­нето се напо­ява с памуче и се пос­тавя на мяс­тото на раз­къс­ва­нето или епи­зи­о­то­ми­ята. Ком­п­ре­сът се сменя през 2–3 часа.
За миене на раната може да се изпол­зва и отвара от лайка, при­гот­вена по същия начин като отва­рата от невен.
Отва­рата от смрад­лика е друг ценен помощ­ник. Опас­ното при нея е, че има много силно сви­ващо дейс­т­вие и ако раз­къс­ва­нето или раните са дъл­боки, може да пре­диз­вика зат­ва­ряне на раната отгоре, а тя да про­дължи „да работи“ вътре. Затова, ако пора­же­ни­ето е дъл­боко, пър­вите няколко дена се мийте с отвара от лайка или пра­вете ком­п­реси с лайка и чак след няколко дни изпол­з­вайте смрадлика.

Зехтин и цвят от невен или жълт кантарион

Напъл­нете един буркан с цвят от невен без да го тъп­чете много. Залейте съдър­жа­ни­ето със зехтин докато се покрие и дръжте 40 дена на слънце с не плътно зат­во­рена капачка, за да може да диша. След това пре­си­пете зех­тина и мажете където има нужда. Дейс­т­ви­ето му е като про­мив­ките с невен. Същото може да се нап­рави и с жълт кантарион.
Зех­ти­нът, като всяка маз­нина, гра­нясва с вре­мето, затова е добре да дър­жите по-голямото коли­чес­тво (може и без да му вадите цвета) в хла­дил­ник и да си отсип­вате в друго по-малко бур­канче за ежед­невна упот­реба, което се държи на стайна температура.
Ако искате да стане на мехлем купу­вате пчелен восък от пазара стоп­ляте на водна баня и доба­вяте от зех­тина докато полу­чите гъс­тота, която желаете.“
ИзточникРодилница
  • Водорасли нори (ньори) – помагат за спадането на отока и намаляват болките от шевовете, помагат за по-бързото заздравяване. Идеални са за разкъсвания откъм перинеума и ануса. Нарязват се на лентички така че да обхванат разкъсването/епизиотомията и малка част извън нея, намокрят се и се лепят с гладката старана към кожата. Сменят се при всяко ходене до тоалетната.
Желателно е да направите и собствено проучване за различните неща, споменати в списъка. При нужда се допитайте и до специалист, който би могъл да ви даде допълнителна информация (билкар, хомеопат, ароматерапевт и т.н.).

ТИ СИ ЛУДА!!!

„Да мъкна всичко това в болицата? Ще ме помислят за луда!“
Вероятно това си мислите след всичко, което изписах. 🙂 Аз бих казала, че риска да ни обявят за луди „мъкнейки всичко това“ в болницата тотално си струва.
Не раждаме всеки ден. А да се чувстваме удобно и сигурно по време на този така съкровен за нас и детето ни момент, е от изключителна важност. Начина по който протече раждането и първите дни с бебето са от голямо значение за това каква връзка ще изградят майката и детето в краткосрочен и дългосрочен план.
Напълно съм наясно, че на някои места, нещата в списъка могат да са напълно неприложими. Но винаги си струва да опитаме да разчупим стереотипите и да държим на своето. За да има промяна в отношението и в родилните практики е важно жените да си поискат тази промяна и да държат на нея.
Багажа за родилното отделение би могъл да е добро начало да получим това, от което наистина се нуждаем! 🙂

Няма коментари: