петък, март 13, 2015

Занимания за деца у дома

Следващия текст е писан за един форум в Интернет, но прецених, че е добра идея да го редактирам като блог-публикация и публикувам тук, споделяйки с вас част от нещата, с които се занимаваме с моите момчета.
*
Нереалистично е да очакваме от 4-6-8 годишни деца академични постижения. На тях им се играе! :)  Аз лично съм фен на ънскулинга (не харесвам името, но поради липса на по-добро за момента ще използвам това). 
Вчера например бяхме на декоративно тъкане. То е предимно за възрастни, ходим няколко приятелки, но тъй като всички сме с деца и децата идват с нас и дори участват.

Искрен прояви желание да пробва (за първи път вчера, ходим от септември месец), въртя се десет минути, пробва се там нещо и каза, че му стигало толкова. :) Божидар от двата часа занимание я е тъкал половин час, я не... Но пък намери иновативен и оригинален подход как да прави по-лесно китената техника. :) Жената, която води заниманията беше искрено впечатлена.

Може да не са били концентрирани, внимателни или да са си завършили проекта (силно вероятно въобще да не го завършат), но за тях беше интересно и полезно занимание. Плюс това се срещнаха с приятелчета, виждат какво правят другите, как го правят... и предимно обикаляха из стаята, говореха си, играха си нещо си тяхно и ядяха гевречета. :) Едно от другите деца, които идват например много обича да кълца преждата на дребнички парченца. Жената, която води заниманията веднага му измисли какво да прави - показа му как да си направи паяче от накълцаното. Съвсем ънскулинг метод бих казала, за това ви го давам като пример. :)

Трудно ми е да систематизирам какво правим или не правим, но ще се опитам да опиша някои от заниманията.
Например - това мисля съм го писала и другаде - имаме магнитни букви и цифри на хладилника. Момчетата нареждат един или два произволни реда, ние с баща им ги прочитаме. Голям смях е, но и така научават полекичка буквите и цифрите (Искрен може да брои до към 10 (с грешки), познава някои букви, и двете неща без да сме го учили специално). Божо проявяваше от рано интерес към писането - искаше да му пишем букви и той ги повтаряше криво-ляво, но Искрен все още не. Драска си нещо и твърди, че написал името си или нещо друго. :)

В момента са на вълна супергерои - правят маски от пластелин на количките си и твърдят, че това са супергерои - измислят им имена и специални сили. :) Имаме фигурка на Супермен (Искрен е фен!), та Супермен "кара" носорог, който понякога работи като подводница. :D Имаме и количка, която всъщност не е количка, а летяща маймуна.  :haha:

Божидар се интересува от коли, влакове, самолети, динозаври, китове/делфини, риби. Имаме енциклопедии по тези теми, които редовно се разглеждат, понякога им четем, най-често си разказват един на друг разни неща по картинките.

На Искрен са му интересни растенията и животните, как е устроен човека също. Случайно ми попаднаха едни карти с различни растения и животни, които се срещат в България - от едната страна е снимка на растението/животното, от другата има кратка информация. Разпознава безпогрешно голяма част от тях, знае кои са плодове и кои зеленчуци, кои стават или не стават за ядене. Божидар познава някои от ядливите и отровните гъби. Искрен редовно разглежда две детски енциклопедии - едната е опростена анатомия, другата е за това как се зачеват, растат в утробата и раждат бебетата. Знае за кръвоносната система, за клетките, за косата и ноктите (например, че копитата на конете са направени от същото нещо, като нашите коса и нокти), за костите, за мозъка...

Имаме голяма детска карта на света - по нея се научиха къде кой океан се намира, къде живеет пингвините (любима тема им са!), къде сме ходили аз и баща им по света, къде живеят наши приятели, които са в чужбина. Знаят къде са пирамидите, Китайската стена и още куп подобни неща.
Имаме и карта на България, която също им е много интересна.

Любима занимавка им е да снимат клипове - понякога си правят нещо като stop-motion анимация, друг път обикалят из къщата и разказват някаква история. Откриха, че на таблета има програма за звукозапис и си правят радиотеатър или ни "тероризират" да ни взимат интервюта.

Конструкторите тип Duplo и Lego са винаги актуални  :dorkbrow:. Чудесен начин да учат механика, физика и да си развиват въображението - правят къщи, животни, коли и всякакви знайни и незнайни неща. :)

Купуваме списанията Бърборино и NG Kids - винаги са им много интересни и често ни дават добри идеи какво да правим или за какво да търсим информация. В Бърбориното има готови задачки и занимания. Има например приказка, в която освен аз да им я чета, те трябва да правят разни неща, свързани със сюжета.

Имаме книга за необикновената употреба на обикновени неща от ежедневието - "Необикновени приложения на обикновените вещи" на Рийдърс Дайжест. Много им е интересна (чета им) и понякога пробваме разни идеи от там.

Наскоро правихме хранилка за птици. Искат сега и къщичка за птици да правим. Аз се ослушвам, че нещо не ми се занимава точно с това, но вероятно ще навия мъжа ми да направят заедно.

Гледаме рибки, хранят ги те. Проучихме за трите вида риби, които гледаме - къде им е естествената среда, с какво се хранят, как се разпознават женските и мъжките. Искат и канарче да си вземем, аз съм в чуденка защото най-вероятно ще му чистя аз и ще има перушина из цялата къща (гледала съм папагали и ми е ясна картинката). Уточнили сме все пак и това, че животните им е най-добре на свобода, но мисля, че още не го проумяват съвсем добре какво точно се има предвид.

Обожават да гледат всякакви предавания за диви животни. В момента тотален хит е един клип за бодливи свинчета как се защитават от един леопард:ky-ky: Гледа се поне по веднъж на ден! :wak: :haha: Други любими предавания са "Как се прави", "Нито едното". Има и още други, които харесват - самолетните катастрофи, златотърсачите, търговете на антики, ловците на митове, не се сещам всичко в момента. Общо взето голяма част от предаванията по Дискавъри, National Geographic, NG Wild се котират много успешно.

Имам батут, който освен за скачане, успешно се превръща в легло, къща, замък за бранене, нещо под което да пропълзиш или да си скриеш нещата отдолу.

Играта Angry Birds във всичките ѝ варианти е много актуална от доста време насам. Имам чувството, че никога няма да им омръзне. :) По едно време правих някакви безуспешни опити да подбирам игрите или предаванията/филмите, които играят/гледат, но установих, че е излишно и че те си избират всъщност много интересни неща (много ПО-ИНТЕРЕСНИ отколкото аз им избирам). Наблюдавам разбира се какво се гледа/играе, но рядко се случва да се намесвам. Като не им забранявам, а по-скоро ги моля да гледат/играят нещо друго, като обяснявам какво ме притеснява. Откази не съм имала до сега, макар не винаги да са били доволни. До скоро имаха и ограничение по колко време да гледат и играят, но това постепенно отпадна. Много преломен момент! Смятах, че ще са нон-стоп на компютъра или на таблета, но стиснах зъби и го преодолях. Имат разбира се дни, в които предимно са пред екрана, но и много дни, в които не се сещат почти.

Освен да играят умеят вече да си свалят и инсталират сами приложения, да си включат/изключат компютъра, да си пуснат сами YouTube или някой от сайтовете, в които играят, да си пускат филми от лаптопите. Търсенето на разни неща все още им се опъва, защото още не умеят да четат и пишат на английски, но иначе знаят как става принципно.

Божо имаше идея за нов вариант на Angry Birds. Двамата с баща му писаха на Rovio и получиха отговор. Божидар беше много щастлив от това и дори се нахъса да измисля нови идеи за игри (които баща му за сега се мотае да осъществи :P). Решиха, че искат да имаме мини голф в двора - Божидар измисли и нарисува план на дупките и препятствията, обсъждат къде какво има да се прави, как ще направят дупките, препятствията и т.н.

Искрен е много музикален - помни ритъм и текстове много лесно. Имаме ксилофон, барабанче, маракаси, домашно правена тарамбука (от кофа от маслини), детски синтезатор - дрънкат, пеят, вдигат врява. Обяснявам им за нотите, когато им е интересно, разни други неща, които помня от музиката. Пускам им да чуят различни инструменти, стилове, епохи. И накрая винаги завършваме с поне 126548186 слушания, изпявания и изтанцувания на Gangnam style! 


Структурираните занимания много спонанно се случват, аз предлагам това или онова, но инициативата дали ще се занимаят остава тяхна. Обикновено аз започвам да предлагам да правят разни неща, когато започнат да се карат и бият  :angry:, та им отвличам вниманието като им предлагам да правят нещо. Обичайно им предлагам да поиграят с легото, доста успокоително им действа. Макар че понякога и заради него се карат.  :whistle:
Харесват картите на Clever book. Имаме няколко комплекта

С баща си строиха подводница, механична риба, триизмерни пъзели правят също. Пъзелите Божо се справя сам с тях, но рибата и подводницата предимно Антон ги прави, но участието на Божидар беше активно като разчиташе упътванията. Много го бива с тия упътвания! :) Беше готов дори миялната да инсталира!  :haha:

Искрен много обича обикновени пъзели. Наскоро нареди един от 120 части.  :shoked: От къде извади толкова търпение не знам. Съмнявам се обаче да го погледне отново. :) Много любим е един кръгъл дървен пъзел с карта на света. Има и три пъзели тематични на филма "Колите", които често си ги вади и реди. Сещате се предполагам, че филма е гледан поне 69871864655 пъти и се знае наизуст!

За Баба Марта правиха мартеници с баща си.

С майка ми пък правят от дървените макети - правили са кола (Форд модел Т), мебелировка за къща (хол и спалня), прасе, динозавър. Понякога ги оцветяват даже. Тя им носи и платна за оцветяване с темперни бои и мажат там с нея.

За Нова година си поискаха микроскоп и телескоп. Та си имаме сега и двете. Гледаме разни неща под микроскопа, Божидар си е събрал завидна колекция от проби. От време на време гледаме луната с телескопа. Брат ми е любител астроном, понякога когато ни идва на гости и времето е подходящо им показва разни звезди и съзвездия.

Когато има гръмотевична буря ловим светкавици. Сядаме на верандата и броим колко светкавици ще "хванем". Божидар е научил вече някои облаци какви са, как се наричат и кога евентуално облаците носят дъжд.

Играем на Не се сърди човече, шах, Змии (настолна игра), на Война и Мир (играта с карти), на Уно, Домино, на Дама. Искам да купим още настолни игри, ама аз все от скъпите си харесвам и на Антон му свиди.

Имаме регистрация в Postcrossing. Първоначално само аз, но после я направих семейна и децата много се радват, когато получат картичка за тях. Божо му е обещано, че щом се научи да пише сам на английски ще получи персонална регистрация. Също и карта за детската библиотека, в момента, в който започне да чете книжки.

Няма коментари: